Het Grotiusgebouw, welke het meest duurzame gebouw is op de campus van de Radboud Universiteit Nijmegen, is op 28 augustus 2014 officieel geopend. De Faculteit der Rechtsgeleerdheid is nu de trotse nieuwe bewoner. Van Kessel & Janssen bv is vanaf de bouwvoorbereidingsfase ingeschakeld voor advies bij de aanbesteding. In de uitvoeringsfase heeft Van Kessel & Janssen bv de directievoering en het bouwtoezicht verzorgd. Het eindresultaat is een architectonisch meesterwerk geworden waar alle betrokken partijen meer dan trots op zijn.

Unieke studieplek
De nieuwe collegezaal in het Grotiusgebouw is de grootste van de Radboud Universiteit. Met zo’n 500 stoelen in de zaal is tijdens het ontwerp en bij de inrichting rekening gehouden met de akoestiek en het comfort. Daarbij zijn in het gebouw veel grote ramen aanwezig, waardoor er ruim voldoende natuurlijk (zon)licht naar binnen komt. De bibliotheek van het Grotiusgebouw heeft niet alleen genoeg studieplekken, overlegruimtes en lounges, maar bevat ook een van de grootste juridische collecties in heel Nederland! Meerdere voorzieningen, zoals de bibliotheek, het restaurant en de studieruimtes, moeten er bovendien voor zorgen dat gebruikers ook buiten de verplichte colleges om nog gebruik maken van het gebouw.

Levensduur van het pand
In het nieuwe pand is een klassieke bibliotheek van drie verdiepingen gekomen, met veel ruimte voor boeken en een centrale spiltrap. Ondanks dat dit typerend is voor een rechtenfaculteit, is het pand zo ontworpen dat het voor andere faculteiten in de toekomst ook mogelijk zal zijn zich in het Grotiusgebouw te vestigen. Er is dus nu al rekening gehouden met eventuele wijzigingen in het bestemmingsplan, zodat het pand langer gebruikt kan worden. 

Prettige samenwerking
Volgens Joost Vos van Benthem Crouwel Architekten verliep de samenwerking erg prettig: “Er zijn goede afspraken gemaakt waardoor wij Van Kessel & Janssen de vrije hand konden geven bij de directievoering en het toezicht. Wanneer er twijfel heerste, werd er door Van Kessel & Janssen duidelijk overleg gevoerd met de betrokken partijen.” 

Winnaar Architectuurprijs van Nijmegen
Het Grotiusgebouw heeft op vrijdag 29 januari 2016 de Architectuurprijs van Nijmegen gewonnen. Hiermee wist het de overige negen genomineerden achter zich te laten. Wilt u meer weten over deze Architectuurprijs? Lees dan dit artikel. 

Opdrachtgever: Benthem Crouwel Architekten BV bna
Locatie: Universiteitscampus Nijmegen
Omschrijving: Advisering, directievoering en bouwtoezicht