Adviesbureau Bongers/Jansen verzorgde het advies voor alle installaties in Museum Vlaardingen.

Museum

Het huidige museum bestaat uit meerdere historische panden die naadloos zijn ingepast in moderne nieuwbouw. Het hoofdgebouw van het vroegere Visserij Museum, een rederswoning met bijgebouwen uit het jaar 1700, is compleet gerestaureerd en voorzien van complete nieuwe installaties. Deze installaties zijn zodanig ingepast en weggewerkt om het historische karakter te behouden. De historische “Stijlkamer” moest zelfs volledig intact blijven, maar wel worden voorzien van complete nieuw installaties. Deze zijn “onzichtbaar” gerealiseerd. In de nieuwbouw daarentegen zijn de installaties grotendeels als zichtwerk uitgevoerd. Het duurzame ontwerp heeft geresulteerd in een zeer energiezuinig gebouw waarbij gebruik wordt gemaakt van warmtepompen met energieopslagsysteem in de bodem.

Klimaat

Eén van de hoofdtaken van het museum, is het goed bewaren van de collectie. Een belangrijk onderdeel hiervan vormt de zorg voor het klimaat, dat wil zeggen de temperatuur en de vochtigheidsgraad. Een goed klimaat houdt de voorwerpen in een betere conditie, waardoor conservering en restauratie van de collectie kunnen worden voorkomen of minder snel nodig zijn.

De ventilatie in de afzonderlijke ruimten wordt op basis van CO2, temperatuur en relatieve vochtigheid geregeld. Op deze manier wordt de ventilatie op basis van het aantal bezoekers, in luchthoeveelheid geregeld.

Het museum wekt met PV panelen op het dak zelf een deel van haar elektra gebruik op.

Verlichting

Het museum wordt verlicht met energiezuinige LED verlichtingsarmaturen. Door het gehele pand lopen spanningsrails waarop verschillende type armaturen geklikt kunnen worden. Met behulp van geavanceerde computer besturingen is het mogelijk de armaturen afzonderlijk te schakelen en te dimmen. Dit biedt veel voordelen voor het museum bij het aanlichten van de steeds wisselende exposities.