Amersfoort bouwt steeds duurzamer. Onlangs werd Basisschool de Zonneparel opgeleverd. Dit gebouw won de Gouden Kikker Award, een prijs voor bouwprojecten die koploper zijn op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Daarmee werd de Zonneparel uitgeroepen tot een van de meest duurzame scholen van Nederland. Bongers/Jansen verzorgde op verzoek van de gemeente Amersfoort het installatieadvies en deed de uitvraag naar uitvoerende partijen.

Samen met de gemeente Amersfoort is er gezocht naar een duurzame en comfortabele oplossing met maatregelen die niet alleen nu, maar ook in de toekomst in lage exploitatielasten resulteren.

Wat maakt de Zonneparel zo bijzonder?

Bongers/Jansen heeft dit mooie resultaat kunnen realiseren door slim gebruik te maken van natuurlijke warmte- en isolatiebronnen. De warmte- koude vraag van het gebouw wordt bijvoorbeeld ingevuld met bodemenergie en warmtepompen en er wordt in warm water voorzien door middel van een zonneboiler. Daarnaast is de Zonneparel voorzien goede isolatie door drievoudige beglazing en vraag gestuurde ventilatie. Het dak wordt maximaal benut door het gebruik van zonnepanelen, die het gebouw volledig van energie voorzien, en vegetatie als natuurlijke isolatiebron. Als kers op de taart is alle verlichting uitgevoerd in LED, gecombineerd met daglicht- en aanwezigheidsdetectie voor een duurzame benutting van de geleverde energie. De Zonneparel is hierdoor energieneutraal en heeft een gemiddelde duurzaamheidsscore (GPR) van 9 uit 10. Ook voldoen alle installaties aan het programma ‘Frisse Scholen Klasse B’.

  • Opdrachtgever: Gemeente Amersfoort<
  • Bruto vloeroppervlak: 3.060 m2
  • Oplevering: 2015